Kültür&Sanat

25. Gençlik Kültür ve Sanat Festivali gerçekleşti

Frankfurt: Yeni Demokratik Gençlik’in her yıl geleneksel olarak düzenlediği 25. Gençlik  Kültür Sanat Festivali bu yıl “Köklerimize sarılarak ilerliyoruz! Devrimci mücadele her yerde meşrudur!’’ şiarı adı altında 21 Kasım Cumartesi günü Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleşti.

Yüzlerce kişinin katıldığı festival, açılış konuşması ile devrimci sanatçılar ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından kısa bir konuşma ile bu yıl yapılan Gençlik Kültür ve Sanat Festivali’nin özellikle Kobane direnişi ve devrimci mücadeleye adandığının altı çizildi. YDG Merkezi Yönetim Kurulu adına konuşan bir temsilci, gelişen gençlik mücadelesinin önemine değindi ve festivalin kazanılmış önemli bir mevzi olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında “Emperyalizm dışarıda saldırganlaştıkça, içeride gittikçe gerici yüzünü daha fazla göstermektedir. Geliştirilen ırkçılık ve faşist yapıların Avrupa ülkelerinde deyim yerindeyse cirit atmaları, iş ve eğitim yaşamında geliştirilen hak gaspları ile gençlik bir cendereye alınmaktadır. Halk içinde ortaya çıkan yerli-göçmen çelişkisi devlet kurumlarınca bilinçli bir şekilde derinleştirilmekte, ırkçı fikirlerin geliştirilmesi ile ezilenlerin ortak mücadelesi kösteklenmektedir. Sınıf birliği parçalanmaktadır. Yaşadığımız Avrupa coğrafyasında emperyalizme ve faşizme karşı mücadele, ezilen gençliğin birliğini sağlamada önemli ve en temel halka olacaktır. Festivalimizin gerçekleşmesi demek, Rojava direnişine destek demek olacaktır. Ezidi soykırımına karşı durmak, emperyalizmi teşhir etmek demek olacaktır. Şengal dağında açlığa, soykırıma mahkum bırakılan Ezidilere sahip çıkmak için, geliştirilen emperyalist saldırganlığa karşı enternasyonal mücadeleyi yükseltmek için, haksızlığa karşı daha gür bir şekilde ses çıkarmak için, örgütlü mücadeleyi geliştirmek zorunluluğuna” dedi.

genclik festivali02Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İngiltere, Hollanda ve Belçika’dan  katılımcı ve dinleyicilerin yer aldığı festivalde ve Türkiye’ den davet edilen jüri üyeleri de yer aldı.

Gençlik Kültür Sanat Festivali’nin programı, Halk oyunları, Solo, Müzik grupları, Tiyatro grupları olmak üzere dört bölümden oluştu. Çocuk kategorisindeki katılımcılar ilk bölümde sahne aldı.

Halk oyunları dalından; Zürih Gençlik Kültür Evi’nin Çocuk  Halk Oyunları ekibi, Hamburg Sıla Halk Oyunları ekibi ve ATİF Hamburg Halk Oyunları ekibi sahne aldılar.  Daha sonra Halk Oyunların da Frankfurt KAGEF Dans grubu sahne aldı.

Solo Müzik dalı bölümünde Asslar’dan Zozan Gündüz, Nürnberg’ten Ezgi Özkan Danış,  Almanya’dan Ali Tekin, Sibel Aybek, Avusturya Wörgl den Mert Suludere ve Ceyda Say,Londra’dan Zilan Kızılateş ve Wetzlar’dan Damla Okur Solo dalında sahne aldılar.

Müzik Grubu dalında ise Frankfurt’an Grup Yaren ve Strasburg’tan  YDG Strasburg Müzik grupları sahne adı. Ardından Münih’ten katılan Grup Nevin sahne aldı.

Tiyatro dalından Köln’den Dialog e.V Köln,  Wetzlar’dan Natura Tiyatro sahne aldılar.  Zürih’ten ise Bir Demet Mülteci Tiyatro ekibi sahne aldı. Duisburg’tan ise Charlie Chaplin Tiyatro Ekibi sahne aldı.

 

genclik festivali03Jüri özel ödülü SDGF’ye…

Sinevizyon gösteriminde ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) , YDG (Yeni Demokratik Gençlik) ve YENİ KADIN mücadelesinin kısa tarihi özetlendi. Geçen yıl 24.sü düzenlenen Gençlik  Kültür Sanat Festivali’nin, Müzik grubu dalında birinci seçilen Berivan, Kalan, Rojda kardeşler müzik grubu sahne alarak bir dinleti sundu.

Ardından, ATİK adına Konsey  Başkanı Çetin Yaman bir konuşma gerçekleştirdi. Avrupa’da yapılan festivalin önemine dikkat çekerek artan ırkçılığa ve hak gasplarına karşı örgütlenmenin önemine değindi. Yine Avrupa, Türkiye ve Orta-Doğudaki gelişen süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan ATİK Başkanı; Mücadelenin büyütülmesi ve her alanda yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmanın ardından Umuda Haykırış sahne aldı. Seslendirdiği  kavga, devrim ve direniş türküleriyle festivale ayrı bir renk ve coşku kattı.  Grup Umuda  Haykırış’ın seslendirdiği türkülerle kitle halaya durdu. Festival sahnelerinde başlayan mücadelelerinden beslenen türkülerini ve marşlarını, Rojava’dan Suruç’a uzanan direnişin türkülerini Partizan ruhlarıyla bir kez daha haykırdılar. Gençlik Kültür ve Sanat Festivaline Türkiye’den Yeni Demokrat Gençlik’in yanı sıra birçok demokratik kitle örgütü dayanışma mesajları sundu.

Festivale jüri üyesi olarak katılan Pınar Aydınlar gençlere mücadeleye daha aktif katılmaları çağrısı yaptı. Aydınlar’ın ardından İtalyan devrimci müzik grubu Kalamu sahne aldı.

Programın bitiminde Festivalin en heyecanlı anına geçildi.  Dereceye giren grupların ödül töreni yapıldı. Jüri üyeleri Pınar Aydınlar, Hasan Sağlam, Onur Olgun, Çağlar Deniz, Suat Usta, Cihan Seryol, Mahmut Demir sahnede ödülleri kazanan ekip ve kişilere takdim ettiler.

25. Gençlik Kültür Sanat Festivali’inde dereceye girenlerin isimleri ise şöyle:

Solo Müzik dalında

1. Damla Okur (Wetzlar)

2. Zozan Gündüz (Asslar)

3. Zilan Kızılateş (Londra)

Müzik Grubu dalında

1.Grup Nevin (Münih)
2.YDG Müzik grubu (Strasburg)

Tiyatro dalında

1.Bir Demet Mülteci Tiyatro Ekibi ( Zürih)

2.  Natural Tiyatro Ekibi (Wetzlar)

3. Charlie Chaplin Tiyatro Ekibi (Duisburg)

Halk Oyunları dalında

1. ATİF Halk Oyunları Ekibi (Hamburg)

Bu yıl festivalin jüri özel ödülü ise Suruç’ta katledilen şehitlere atfen SGDF (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu)’na verildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu